ابتدا تعریفی از DNS (دی ان اس) برای درک بهتر محتوا بیان می کنیم .Domain Name System یا مخفف آن DNS سرویسی در دنیای شبکه است که برای تبدیل آدرس های IP به نام و یا برعکس به کار میرود. دی ان اس برای مدیریت دامنه ها و وب سایت های موجود در فضای اینترنت و وب استفاده می شود. وقتی که شما در فضای اینترنت ، نام دامنه ای را سرچ می کنید ، مرورگرها بر اساس DNSثبت شده به دنبال سایت مورد نظر می گردند و از این طریق سایت را برای شما پیدا می کنند.
به طور مثال شما می خواهید سایت iisl.ir را باز کنید، نام دامنه را در مرورگر خود سرچ می کنید و سپس مرورگر بر اساس dns که در زمان ثبت دامنه به وجود آمده است سرچ می کند و سایت را به شما نمایش می دهد. در دنیای شبکه کامپیوتر ها با IPیکدیگر را می شناسند و مفهمومی از نام و … ندارند و تنها از طریق آی پی شناسایی و قابل دسترس هستند.
DNS Server چیست ؟
تبدیل نام به آی پی و یا برعکس، در دستگاهی به نام DNS Server که یک سخت افزار کامپیوتری است اصورت می گیرد.
DNS Server یک دیتابیس و حافظه ای دارد که تمامی IP های سایت های مختلف در آن ذخیره شده اند. زمانیکه ما برای سرچ یک سایت اقدام می کنیم ، ابتدا درخواست ما به دی ان اس سرور ارسال می شود و سپس بر اساس اطلاعات دیتابیس خود ، سایت مورد نظر ما را جستجو کرده و به نمایش در می آورد.
DNS Server ها نام دامنه ها را به IP تبدیل می کند و به وسیله ی آدرس آی پی به دست آمده جستجوی خود را انجام می دهد.
مشاوره ، پیاده سازی و نگهداری شبکه های رایانه ای ( کلیک کنید)
DNS Server چگونه کار میکند؟
دی ان اس سرورها یک سیستمی است که دارای یک دیتابیس کامل و جامع است و از طریق پروتکل هایی با یکدیگر در ارتباطند. فقط 13 سرور اصلی موجود است که تمامی اطلاعات نام و آی پی ها را به صورت کامل و جامع دارند و بقیه سرورها به تعداد خاصی دسترسی دارند.
ISP ها مسئولیت DNS SERVER های پایین تر و کوچک تر را دارند
مثلا گوگل دارای DNS Serverهای متفاوتی در دنیاست که توسط آن آدرسهای Google.com، Google.co.uk و سایر دامنههایش را مدیریت میکند.
نحوه کارکرد سرورهای دیاناس بر اساس معماری «شبکه client/server» میباشد. مرورگر شما به عنوان DNS Client شناخته میشود که به آن DNS Resolver نیز گفته میشود. به هنگام جستجو برای وبسایتها، وظیفه این DNS Client ارسال درخواست به سرویسدهنده اینترنت شما (ISP شما) میباشد.
چرا ما از DNS Server استفاده میکنیم؟
آدرس آی پی تشکیل شده از چند عدد مختلف و بدون ترتیب خاص، که مسلما حفظ کردن آنها کار دشواری خواهد بود . پس ما با به یاد داشتن نام دامنه موافقیم و برای همین زمانی که سایتی را میخواهیم جستجو کنیم تنها کافیست نام دامنه را در مرورگر خود تایپ کرده و دکمه اینتر را بزنیم.
پس در نتیجه ما با نام دامنه ، جستجوی خود را انجام می دهیم ولی کامپیوتر ها و سرور ها فقط اعداد و آی پی را متوجه می شوند و بر اساس آن سرچ را انجام می دهند. پس ما از DNS SERVER ها استفاده می کنیم تا نام هایی که وارد می کنیم را به آی پی تبدیل کرده و نتایج را برای ما بیاورد.
سرویسهایی مانند Active Directory و WDS و WSUS به طور کامل با DNS کار میکنند.
مراحل عملکرد DNS برای سرچ یک وبسایت :
- در ابتدا کاربر نام دامنه ی مورد نظر خود را در مرورگر نوشته و اینتر را می زند. در این حال درخواست به یک DNS SERVER می رسد.
- در مرحله ی بعدی نام دامنه و پسوند آن مورد بررسی قرار می گیرد.
- در این مرحله با توجه به پسوند ارسال شده از سمت کاربر ، در خواست ارسال می شود.
- سرور پسوند مورد نظر در خواست را پاسخ می دهد.
- سپس آدر آی پی دامنه ی مورد نظر به سرور قبلی برگردانده می شود
- در این مرحله آدرس آی پی دامنه مشخص شده است و سایت مورد نظر نمایش داده می شود.